Последна Коледа, Генка Богданова

Коледа е, Боже мили,
вече спуска се нощта.
Моля ти се, дай ми сили
да запаля пак свещта!

Знаеш, празника ти тача,
нищо, че сама съм пак.
Месих със сълзи погача
и  й сложих  кръстен знак.

Тази нощ камбани бият
само в спомените стари.
Нямам  госби, вихри „пеят”
вместо млади коледари.

Не заключих аз вратата,
та дано да дойде гост,
но и днеска самотата,
вдига с мене тъжен тост.

Ангел изпрати ми, Боже,
в тази тиха вечер свята,
че душата ми не може
да осъмне на земята!

Нямам вече нищо мило,
нищо скъпо в този кът.
Дай ми, Боже, дай ми сила,
за да тръгна аз „ на път”!

Чуй ме, шепна Твойто име
и иконата целувам.
В Рая, Боже , отведи ме,
тук сама да не „кукувам”!


Рецензии