Проведення аерокосмiчних заходiв в таборах вiдпочи

З досвіду роботи літнього астрономічного гуртка в таборі відпочинку

В усі віки астрономія виконувала дві основні функції – практичну та світоглядну, тобто була пов’язана з практичними та духовними потребами людства. Уроки астрономії в шкільному курсі та позашкільні практичні заняття виконували дуже важливу виховну функцію, яка є найважливішою функцією суспільства. Адже людина, яка не дивиться в небо, яка не мріє і не роздумує про устрій Всесвіту, навряд чи замислюватиметься про устрій миру земного, вона рано чи пізно перетворюється на бидло. А значить, покірливо терпітиме все, що б з нею не робили.
Тільки так можна пояснити, чому замість виховання культури проведення вільного часу зовсім без алкоголю чи пива, українській молоді нав’язується стереотип «спорт з пивом», «пиво твоєї країни», «відпочинок з горілкою», «шарм з тютюном» та таке інше. Замість збільшення часів на викладання в школі фізики і астрономії, додають предмети релігійного змісту. Хтось дуже хоче, щоб українське суспільство звикло, що загальнолюдські моральні проблеми мають вирішувати тільки священики чи попи, і щоб надалі можна було вміло маніпулювати суспільною думкою через амвон чи пасторські бесіди. Астрономія, яка має розкривати перед школярами діалектику Всесвіту, показувати силу людського розуму, формувати світогляд, принижується як другорядна навчальна дисципліна. Проблема перетворення світоглядних знань на власні переконання вирішується тепер на уроках християнської етики.
Дуже б хотілося, щоб астрономічна освіта знов мала переважний вплив на формування у школярів активної життєвої позиції, розвиток творчого мислення та пробудження імунітету проти антинаукових поглядів.

Повний текст посібника тут https://vk.com/public60617687


Рецензии