Квант Пiзнання

          КВАНТ ПІЗНАННЯ

У квантовій механіці життя –
Не заблукати в тіні власних втіх,
Де лабіринт в минуле – майбуття,
А у прийдешнім – тільки смерті сміх

І порожнеча: з праху в прах влиття…
Насправді час – примара плину віх,
Як вибух в Космосі, який зродив буття
Й його ж поглине, заковтне усіх

І не удавиться. Це шлях – без вороття.
Ціна пізнання – первородний гріх…
Людина ж – мить, рух вій у небуття,
Слід від роси міжгалактичних лих.

Печать Різдва й Прощання – закляття,
Накладене на долі й злих, й святих.
У коловерті сподівань і каяття
Таємне вгледіти час в істинах простих,

Сенс усвідомити й знов Бога, мов Дитя,
Себе узріти в скрижалях мирських
Та в вирі Всесвіту. Все людство – сповиття
З світла прозрілих та оман сліпих.

                Павло Гай-Нижник
                29 грудня 2014 р.


Гай-Нижник П. Плинність: Поезія. – К.: «МП Леся», 2015. – С.85.


Рецензии