Я - лiтвiн

Именоваться белорусами ЛІТВІНЫ
стали в 1793 году по указу Катерины II.

..."Отныне Великое княжество Литовское,
Русское и Жамойтское именовать Белой Русью,
а население - белоруссами,
чтоб навеки привязать к России.
За Жамойтией же и жамойтами
пусть себе остаются названия Литва, литовцы...
...Замирить Белую Русь военной силой невозможно.
Эту миссию мы возложим на русского чиновника,
русского учителя, русского попа.
Именно они отнимут у белорусов не только их язык,
но и саму память про самих себя..."

Я -- літвін -- Божы сын.
Край мой -- лес ды азёры,
Дзе цвітуць верасы,
Граюць хвалі на моры.

Я -- літвін. Мая кроў
Не змяшалася з ліхам.
Мы адродзімся зноў
Новым княствам Вялікім.

І тады -- плач, маскаль,
Плач, татарскае семя!
Мы здабудзем са скал
Вызвалення насенне.

Яно ў нашай зямлі
Прарасце воляй духу:
Лепш вярнуць, што ўзялі
Вызваленчаму руху.

Без вайны, без крыві--
Як старэйшаму брату,
Вы вярніце зямлі
Гістарычную праўду.


Рецензии