Няма

Народ, Свабода, Лёс, Радзіма! -
Дзе згінуў ваш крывіцкі дух?
Па чорным полі ноч хадзіла
І на плячах цягала плуг.

Перавяліся ў вёсках коні -
Няма даўно гаспадароў,
Хто прагнуў працы, шчасця, волі,
Ганяў на выпасы кароў.

Няма тых спеваў пад жалейку,
Узнёслых мараў пад дуду...
Зрабілі мы з зямлі калеку -
Начэй пасеялі нуду.

Народ бяжыць ад чорнай долі.
Бяжыць туды, дзе жыць лягчэй.
Не трэба людзям лес і поле,
Не трэба зоркі без вачэй.

У цемры той не ўбачыш дзіва,
Не знойдзеш поле і жніво,
Дзе жнейка босая хадзіла,
Дзе лета спелае жыло.

Каго ты сёння нарадзіла
Зямля Свабоды і тугі?
Дзе той народ, чыя Радзіма
Размыла думак берагі?


Рецензии