Галина Иванова Простой мир

Галина Иванова Болгария
Семпъл свят

Многоизмерни стихове цениш.
Космични. Всевселенски. Всеобхватни.
А твоите подхвъркват към Париж
и - щеш не щеш - завръщаш ги обратно.

Защо да си мечтаят за любов
и да се взират в дългите кафета?
Тук зимата дошла е с апостроф,
камари студ и вятър неприветен.

Разбирай - ще е същото и там.
Качен дори на Айфелова кула,
човек усеща, че е страшно сам
при зима 5-6 градуса под нулата.

Затуй постой на Варненския кей,
поне до март възпявай тетраподи.
И всеки гларус срещай със "Здравей!",
понеже сте си хрипкава порода.

Но ти умееш да си и щурче,
дори авлига - само да се стопли,
река към римен бряг да повлече
сегашните ти - октомврийски - вопли.

Простри ръка към утрешния ден.
Какъвто и да е - той е единствен.
Сложи му даже надпис "tres bien"
или гердан от ледени мъниста.

Благодари, че в тесния обхват
на град, квартал и пряспа прилежаща
тя - зимата - е твоят семпъл свят
и все пак ти е майка, а не мащеха.


Простой мир
http://www.stihi.ru/2014/12/07/9511

Перевод с болгарского Александра Борисова

От многих стихов в изумленьи стоишь
Космических и всеохватных,
Но даже, когда под крылами Париж,
Домой ты вернёшься обратно.

Зачем, помышляя о яркой любви,
Сидишь ты в какой – то кафешке?
Зима наступила опять -  Se la vie,
Мрак холода, ветер не вешний.

Поймите, то самое будет и тут,
Поднявшись на башню Эйфеля,
Поймёт человек – одинокие мрут
При холоде минус по Цельсию.

Уж лучше стоять на Варненском молу,
Зимой воспевая тетраподы,
И чайку встречать на высоком валу,
Любуясь закатом с запада.

Но знаешь ли ты, что и каждый сверчок,
Тепло любит иволга тоже,
Река тебя к рифмам – брегам привлечёт
И  верные строки положит.

Ты руки свои к небесам протяни,
Ведь это твоё – единственное,
И слово «Люблю!»  этим дням подари,
Или ожерелье монистовое.

Не нужны тебе ни Тибет, ни Париж,
Здесь всё: город, гавань и радуга
И Варны зима – это твой простой мир,
Твоя это мать, а не мачеха.


Рецензии
спасибо большое, Александр!Ведрых декабрьских дней тебе!

Алекс Вега   11.12.2014 14:52     Заявить о нарушении
Спасибо, Галя! Новых тебе стихов и успехов в жизни! Погода стоит ясная, но морозы до 30 градусов!

Искандер Борисов   15.12.2014 18:30   Заявить о нарушении