Николай Дялков - За другото не давам пет пари, пер

Аз бях мъжът на сумати години,
безмерно вярващ, моя суета.
И свиреха за мене мандолини
сред дъхавия цвят на Пролетта.
За теб броеше всеки пулс сърцето
и щурото начало на деня.
Ти беше и любимото, с което
ме грабваше по мръкнало сънят.
Оставях се. И тъкмо засънувах –
ти идваше в реалния ми свят.
И с тебе по света надлъж пътувах,
до съмнало, когато всички спят.
И всъщност нямам спомен да те няма
в живота ми, по лентата назад.
А днес те търся. В сива панорама –
до жълто сива, в моя листопад.
Предвскусвам укротената си Зима
и вълчата си бяла самота,
в която тебе няма те, любима
и аз съм сам – частица от света.
А още искам луднали снежинки
да бъдем с теб, не в спомен и във сън.
Дори след още двадесет годинки
да спорим волни, с вятъра навън.
И искам в снеговеите заветни,
и в Есен, и през Лятото дори
да бъдеш моя Пролет пъстроцветна...
За другото – не давам пет пари...

(перевод с болгарского Стафидова В.М.)

За другой вариант не дам и пяти рублей

Я был мужчиной опытным с годами
Безмерно верил глупый в суету
Мне пели мандолины и там-тамы
Плыла весна в сиреневом цвету.
Тобой одной пульсировало сердце
И день вставал и был безумен он
Я на тебя не в силах насмотреться
Ещё сильнее погружался в сон.
Отбросил всё и сразу ты явилась
Вплыла в реальный маленький мирок
И я с тобой гулял пока ты снилась
Пока храпел наш славный городок.
Нет у меня таких воспоминаний
Где нет тебя из лет тому назад…
Ищу тебя сегодня с замираньем
В мой с сединою желтый листопад.
По волчьи горько предвкушая зиму
Бескрайне-белую пустую самоту
Где нет тебя единственной любимой
И я одна снежинка на свету
Хочу чтоб мы безумные снежинки
Не только в снах могли с тобою быть
Ещё лет двадцать можно без запинки
Доспорить если надо и забыть.
Хочу чтоб ты была зимой и летом
И в осень и в любые времена
Была весной моею пёстроцветной
И мне другая даром не нужна.


Рецензии