Кристина Россетти - Монна Безымянная 7

Кристина Россетти – Монна Безымянная: сонет сонетов

    Сонет 6 - http://www.stihi.ru/2014/12/01/5715

Сонет  7

Любить без веры в Бога не могу,
Люби меня ответною любовью,
Не утону в её цветах с тобою -
Препятствий море я превозмогу.

Построим храм любви мы на скале,
Не на песке, чтоб ветер не развеял,
И не оставим нашу цитадель,
Перед лицом врага не ослабеем.

Пусть сердце трусит, слово же твердо,
С тобой едины, хоть мы вместе редко,
Возможно, целим мы в мишень не метко!
Но всё преодолеем мы вдвоём,
Поможет в этом Книга книг, родной,
И ревность мы с тобою обойдём.

    Сонет 8 - http://www.stihi.ru/2014/12/01/7617

          * * *

Christina   Rossetti - Monna Innominata: A Sonnet of Sonnets


‘Love me, for I love you’ – and answer me,
‘Love me, for I love you’: so shall we stand
As happy equals in the flowering land
Of love, that knows not a dividing sea.

Love builds the house on rock and not on sand,
Love laughs what while the winds rave desperatly;
And who hath found love citadel unmanned?
And who half held in bonds love’s liberty? –

My heart’s a coward through my words are brave –
We meet so seldom, yet we surely part
So often; there’s a problem for your art!
Still I find comfort in his Book who saith,
Though jealousy be cruel as the grave,
And death be strong, yet love is strong as death.


Рецензии