Понад усе

Ви пригадайте, це вже все було:
«Понад усе» так голосно ревло
Над тихим Рейном, що здавалось світу –
Нацизм уже не вдасться зупинити.

Бо віра німців, що горлали «юбер аллес»
Не на «байки» про вікінгів спиралась.
А вермахту сталеві кулаки
Тримали міцно круппівські штики...

Мрак поглинав супротиву вогні:
Над морем зник літак Екзюпері,
В Варшаві з дітьми, з сумом у очах,
До «душогубки» сам пішов Корчак*.

Середньовічна наставала ніч.
А всіх незгодних поглинала піч
Освенциму, та інших таборів...
І лютий звір від крові сатанів.

Тримались Брест, Одеса, Севастопіль,
Хатинь іще не претворилась в попіл.
І гинули пліч о пліч восени
Росії та УкрАїни сини.

Тоді й на думку не могло спадати,
Що можна братську єдність роз’єднати.
Тож, після Сталінградської зими,
В зворотній бік фашистів гнали ми.

А потім – Травень. І на їх Рейхстаг
Встановлять разом Перемоги стяг
Син України, росіянин та грузин.**
Непереможний той народ, бо був єдин.

Гадалось всім, що після каяття,
Нацизму вже не буде вороття...
Та знов вилазить з схронівських шпарин
«Понад усе» і смолоскипів дим.

На площах знову скаженіють «діти»,
Тож варто цим «героям» пояснити –
Трагедій колесо Історії не раз
Вже оберталось у трагічний фарс.

Про тих, що вийшли на майдан скакати,
Напрочуд швидко стануть забувати…
І їхнє гонористе «над усе» -
Європою: «льон тре, теля пасе...»

15.10.2014

Примечания:
*Януш Корчак – выдающийся польский педагог,  писатель, врач. В годы войны вместе с «Домом сирот» оставался в гетто Варшавы. Дети были отправлены в «лагерь смерти» - Треблинку. Отклонил все предложения спастись лично. Не бросил детей, а пошел с ними (около 200 детей) в газовую камеру 6 августа 1942 года.
** В составе знаменной группы, установившей 1 мая 1945 года Знамя Победы над поверженным Рейхстагом, были:  сержант Михаил Алексеевич Егоров -  русский (род. д. Ермошенки, Руднянского района Смоленской области РСФСР), младший сержант Мелитон Варламович Канатрия – грузин (род. г. Джвари, Грузия). Возглавлял группу лейтенант Берест Алексей Прокопьевич – украинец (род. с. Горяйстовка, Ахтырского района Сумской области, УССР).


Рецензии
Господи, ну как же могло случиться, что на той - другой половине Украины это всё забыли? И предали память отцов и дедов??? И теперь они убивают Донбасс!

Уму не постижимо...

Светлана Бурашникова   09.12.2014 20:25     Заявить о нарушении
На это произведение написано 8 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.