Проси всё сразу. На украинском...

  ( По  народному мотиву.)

-Скажи мені, Фіалочко вродлива,-
Барвінок спозаранку простогнав,-
Кому несеш свій цвіт, така щаслива,
І хто тобі цей запах, ім'я дав?

Дощ викупав листочки молодії...
( З мене всі соки випила жара)
Зцілити тіло вже нема надії:
Тут, біля тину, топче дітвора.

Земля! Куди не кинеш оком-квіти
Споїти можуть запахом село!
Допоможи, Фіалко, зрозуміти,
Чому пить роси тут не повезло?

Глянь на межу: там море самоцвітів!
Коли? Кого зчарує і  мій цвіт?
-Ти Флору попроси, богиню квітів,
Невже  такий немилосердний світ?

Проси все зразу: ім'я, колір, запах-
Нехай накличе зливу на жару,
Зніми, на землю кинь шушун свій з драпу:
В зелений гай  тебе я заберу.

-На сонцепеці, Флоро, я загину
Так квітку  не побачивши свою,
Дай все, що мати може дати сину-
Без імені, без запаху-стою.

Від щирих слів богиня стрепенулась,
Перехрестила землю дев'ять раз,
Душі травинки ніжно доторкнулась-
Забубенів не дощ, а злива враз!

-Мовчав чому?-промовила журливо:
Невигубний! Незломлений! Гаразд!
Дать запаху, чудаче, неможливо,
А ім'я, цвіт-
            зумію дати враз.

Стелись же по Росії вітровалом!
Обліплять бджоли-
             дай нектар на мед
Насіння дам,
   чтоб на весь світ ставало,
Перемахни за річку... І вперед!

Барвінком зватимуть тебе,-сказала,-
Барвінок-символ стійкості, весни!
Поміж листків-бутонів навтикала-
На радість людям, щоб цвіли вони.

Дорогою-барвінок в синій свиті-
До переліску весело побрів,
Розсіять, рознести по всьому світу
Трудолюбивий вітерець зумів.


               


Рецензии
Очень интересная легенда о барвинке, милая Феодосечка!
С удовольствием прочла и не однажды, чтобы каждое слово понять.
Очень интересна легенда и в познавательном смысле.
Оказывается: Барвинок - символ стойкости и весны!
А вот запах ему богиня цветов, Флора, дать не смогла. Интересно - почему?
Классно написала, Феодосечка! Порадовала душу! Спасибо, родная!
Обнимаю крепко, теплом моей души! С любовью и восхищением, Роза

Роза Госман   20.03.2019 00:59     Заявить о нарушении
Розочка, да это единственный цветок без запаха. Дорогая, несмотря на то, что легенда на украинском языке, ты всё правильно поняла. Сердечно благодарю тебя, родная, за визит и сердечное тепло, оставленное тобою на моей странице. Будь счастлива, будь здорова и живи долго, Розочка!

Феодосия Лукьяненко   20.03.2019 05:31   Заявить о нарушении
На это произведение написано 10 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.