Картинки послевоенного детства

(на малорусском)

Рік післявоєнный... І дорога.
Нескінченно довгий битий шлях.
В полотняній торбі скарб убогий
Та печаль в зневірених серцях.

Черга із знедоленого люду.
Так щипає мати за боки,
Та дитяча впертість: «Ні! Не буду!»
Гордо відвернулась від руки

Офіцера, що її тримає:
«На! Бери ж ти, дівчинко, візьми!»
Та в цім світі слів таких немає,
щоб скорили дівчинку собі!

Латана-прелатана спідничка,
Як би ж цей згодився четвертак!
Але якщо жалість уже звичка,
Щось, панове, діється не так!

Щось не так іде у цьому світі,
І відповідальність вся на Вас!
Не повинні так страждати діти,
Що все відчувають краще Вас.

А поки що зі своїм протестом
В дівчинки характер вольовий.
Не потрібні їй красиві жести
І хоч вовком ти на полі вий!

Час від часу мати запитає:
«В кого ж ти вдалась? — та все дарма»,
Натякаючи дочка відповідає:
«Народилась я така сама!»

Прим. 2006


Рецензии