Петко Илиев Гады

Петко Илиев Болгария
Гадове

Гневен на времето,  в  черните мисли обвити,
вместо постеля,  в  тревоги се топли нощта ми,
сънища няма, кошмари са станали  дните,
мнимо спасение, всичко било е измама.
 
Заговор таен, на дребните, дърпа конците,
буца засяда в поредното, ритнато гърло,
даже трохите запратени, нейде в мечтите,
някой ехидно се смее, нахално и дълго.

Как ли по равно, за всеки от нас ще отсъдиш?
Господи, туй ли е волята твоя, горчива.
Грешни сме да, ала грешните хиляди пъти,
тънат в охолство, с рогатия в мръсна комбина.

Особи развратни ,  велможите мощно владеят.
Глава на тепсия, поредния  праведник пада.
Нахално и дълго, разпасани мръсно се смеят.
На вярата в тебе,  отдавна скроили  клада.
 
На кой да се моля, на Господ  ли, или на тия,
отровни и скверни, решили да бутат съдбата,
крадци на съня ми, косачи във луда стихия,
погазили всичко,  пореден капан за  душата.

Проклинам ви скверни, днес  само това ми остана,
да бъда единствено себе си, странник осъден.
Плодете се гадове, мене в играта ме няма.
Вярвам на Господ, че скоро от вас ще си тръгне.


Гады
http://www.stihi.ru/2014/08/06/6040

Перевод с болгарского Александра Борисова

Гневное время всё в чёрные мысли обвито,
Вместо постели тревогами ночи согреты,
Сон не приходит, кошмарами стала планета,
Нету спасения – чудятся всюду измены.

Заговор тайный  за ниточки дёргает кто – то,
Будто петлёю моё перехвачено горло,
Крохи в мечтах лишь остались, что были когда – то,
Кто – то смеётся ехидно, нахально и долго.

Так одинаково нас на земле осуждаешь?
Тут ли, Господь, твоя высшая горькая воля.
Грешные мы, но грешишь, когда путь выбираешь,
Тонешь в богатстве, в нечистом и дьявольском море.

Правят развратно и властью безмерно владеют.
Главы на блюдах – такая в конце процедура.
Долго, развратно – разнузданно, грязно смеются.
Верою нашей свою накопили фактуру.

Кому молиться, Господу иль нелюдям этим,
Скверным, отравленным, жизнь загубившими нашу,
Сон мой украли, косцы в сумасшедшей стихии,
Всё затоптали, капканы поставив на душу.

Вас проклинаю, сегодня лишь это осталось,
Буду судьёй я себе лишь, осужденный странник.
Змеи плодитесь, меня лишь в игре вашей нету.
Верю в Господа и  скоро ваш мир я покину.


Рецензии