Читая Шекспира - 36

Давай признаем - те должны быть вместе,
Кто действует в стремлениях заодно,
Но всякий погрешил бы против чести,
Когда б на репутацию пятно
Взвалил, пытаясь сам подёргать нити,
Отобразив на сцене часто зло,
Которое предстало в лучшем виде,
Дабы забрать наивных душ тепло!
Ужель теперь лишён, как узник, право
При всех тебя открыто узнавать?
Так ты не отвечай на жест лукаво,
Боясь и взглядом чести запятнать:
Я так тебя люблю, но честь храня,
Боюсь внимания черни, как огня!


Подлинник


Let me confess that we two must be twain,

Although our undivided loves are one:

So shall those blots that do with me remain,

Without thy help, by me be borne alone.

In our two loves there is but one respect,

Though in our lives a separable spite,

Which though it alter not love’s sole effect,

Yet doth it steal sweet hours from love’s delight.

I may not evermore acknowledge thee,

Lest my bewail;d guilt should do thee shame,

Nor thou with public kindness honour me,

Unless thou take that honour from thy name:

 But do not so; I love thee in such sort,

 As thou being mine, mine is thy good report.


Рецензии