СТОН Гео Милев

СТОН Гео Милев
                Темень, горы, темень, сёстры, вдвое чернота…

Печальные тропы пред мной растворяя,

                студеная зимняя гора,
далеко сзади черными ветвями догорает
                ранняя – (рана) – заря.
светом возвещает мне о страшных местах,
                как топь, дымящая в безлюдном месте
                - о гора, моя чёрная сестра!
               так твои чёрные листья
     слёзно плачут мне – мерно – и горько вторят
                на мой жалобный вопль, и зов:
                Ах – где она!
(Там может быть зовет меня смерть на горестную любовь.)

               День и ночь
               без покоя
               я ищу всюду
               и вперед иду   
 в свете,
с разбитыми ногами и без сил
- душе белый свет не мил –
            день и ночь
            без покоя,
            года без счета!
            и без дна:
            Где она?
(И звучит студёный, сокрушительный вой
        зимнего ветра
- Окаменевшее рыдание –
и в мраке скорби без страдания
исчезнет в дальней земле.)

- О, гора моя черная сестра! –
Солнце в пещере слепой убито:
в страшной ночи без луча и звезды
оно воскреснет и воспарит в крови
на перекрестьях сплетений в низких полях.
и моя боль настигнет его
- призрака без плоти.
красен от убийства и черен от мертвой мглы
той, что влезла в сон мой

(иконы спят)
- страшен и чужд – предрассветно

(иконы спят)
и бросает под мои ноги
кровавые ризы и черные головы

(иконы спят)
Уже нет глаз, уже нет лиц
- о гора моя черна сестра!
и дорога предо мною будет
и горький вихрь средь мертвых зарниц.


 СТОН
                Черней, горо, черней, сестро, двама да чернеем. . .
Печални пътеки пред мене разтваря
студената зимна гора,
дълбоко зад черните клони догаря
ранна - (рана) - зора.
Светът ме възвежда през страшни места,
аз тръпна димяща в безлюдни блата
- о гора моя черна сестра!
   твоите черни листа
плачат сълзите ми - бавно - и горко повтарят
моята жалба и вопъл, и зов:
    Ах - де е той!
(Там - може би зове ме гробът на мойта горестна любов.)

Ден и нощ
без покой
аз го диря навред
и отивам напред
през света,
с раздрани нозе и без мощ
- душата дълбоко в нощта -
   ден и нощ
   без покой,
   години безчет!
       и безброй:
       Де е той?
(И надава студен, съкрушителен вой
   зимният вятър
- Вкаменено ридание -
и в мрака на скръб без страдание
    изчезва далечна земята.)
 
- О гора моя черна сестра! -
 
Слънцето в пещери слепи убива го:
в страшни нощи без лъч и звезда
той възкръсва и гази в кръвта
на кръстопътища сплетени в ниски поля.
Моята болка настига го
- призрак без плът.
Червен от убийство и черен от мъртва мъгла
той влиза в съня ми
 
(иконите спят)
- страшен и чужд - преди да се съмне
 
(иконите спят)
и хвърля пред мойте нозе
кървави ризи и черни глави
 
(иконите спят)
Вече нямам очи - вече нямам лице
- о гора моя черна сестра!
и пътя пред мене се вий
и горчиво витло под мъртвешка зора.


Сборник ИКОНЫ СПЯТ  Гео Милев


Рецензии