Волошковий мед

Волею пахне і вітром волошковий мед,
Сокіл в небесній блакиті ширяє високо.

Спішилось військо, розклало великий намет,
Хан прислухається, міряє звуженим оком

Дикеє Поле, отой найбезмежніший степ,
Баби на сонних курганах, моря ковилові.
Руські князі? Хан сміється у вуса: пусте —
Ті не дотримують єдності навіть на слові,

Поміж собою гризуться брати, наче пси,
Швидко таких заспокоюють шаблі і стріли.
Не на типчак впасти першим сльозинам роси —
Лежати їм на тілах і кістках сніжно-білих.

Не допоможе урусам їх сплаканий лик,
Боги ж монгольськи завжди будуть щедрі і добрі.
Чорне і біле знамена уже підняли,
Жертви принесли. Хан дивиться довго на обрій:

Ледве в ранковій імлі пролунає "Вперед!" —
І на конях низькорослих летять без зупину
Тумени непереможні. Запахне волошковий мед
Болем, і втратою, і гіркотою полину.

16.03.2014


Рецензии