К 200-летию Великого Кобзаря

До 200-річчя Великого Кобзаря
         9 березня 2014 року

Одною думкою він жив
Про вільну неньку Україну,
Яку нестямно він любив
І до якої серцем линув.
І нам заповідав Тарас
Братів любити, ворогів долати,
Щоб в кожній хаті все було гаразд,
Щоб всі були щасливі і багаті.

      Ми нащадки Кобзаря

Ми всі в дитинстві вчили «Заповіт».
До щастя ним прокладені стежини,
Бо вірив наш Кобзар –  ще вразить світ 
Оновлена і вільна Україна.

Він закликав учитись з юних літ,
Щоб почувалась вільною людина,
І до роботи братися як слід,
Щоб на своїй землі пишалась мати сином.

Ракети наші Космос бороздять,
У наших вчених відкриттів багато.
Ми вміємо літати й будувать,
І незалежність нашу захищати.

Нам не прийнятні рабство, ницість, лінь,
Ми нашу гідність можем відстояти.
І ми нарешті встанемо з колін,
Щоб  щастя оселилось  в кожній хаті.

І може ще пройде немало літ –
Багаті будуть люди і  країна,
Та вже тепер гримить на цілий світ
Нескорена і вільна Україна,
Омріяна Тарасом Україна


Рецензии
Ріто, гарний ювілейний вірш про Кобзаря.
Ти пригадала найважливіші його настанови нащадкам - вчитись, працювати і боронити так тяжко здобуту волю. Не сумніваюсь, що якби Тарас Григорович жив тепер, він був би у лавах захисників Української держави, якщо не зброєю, то пером - а це найсильніша поетова зброя.
Окрім усього іншого, Кобзар був у повсякденному житті життєрадісним та товариським, любив гарний одяг і смачну їжу. Запрошую тебе на рибку: http://stihi.ru/2023/08/10/3548

Надия Медведовская   11.08.2023 03:15     Заявить о нарушении
На это произведение написано 9 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.