Укротитель и ястреб Том Ганн

Tamer and Hawk
By Thom Gunn

I thought I was so tough,
But gentled at your hands
Cannot be quick enough
To fly for you and show
That when I go I go
At your commands.

Even in flight above
I am no longer free:
You seeled me with your love,
I am blind to other birds –
The habit to your words
Has hooded me.

As formerly, I wheel
I hover and I twist,
But only want the feel,
In my possessive thought,
Of catcher and of caught
Upon your wrist.

You but half-civilize,
Taming me in this way.
Through having only eyes
For you I fear to lose,
I lose to keep, and choose
Tamer as prey.

Укротитель и ястреб
Том Ганн

Я горд был и жесток,
Но вами укрощён,
Узнал я свой шесток,
В забаву превратясь.
Меня втоптали в грязь,
Я стал смешон.

Не волен я уж боле,
Встав на крыло взлететь,
Я ослеплён любовью,
Кормясь из ваших рук.
Ловлю я каждый звук –
Зашорен ведь.

Держу баланс с трудом,
Кручусь в мечтах о сне,
Но чувствую притом –
Дойду я до конца
И превращусь в ловца.
Дай руку мне.

Упорствуя вот так,
Смотря глаза в глаза,
Жду – выбросишь ты флаг.
Немного потерпеть
И я покину клеть,
И выйду за…


Рецензии