Бастет

Пристъпвам със египетска походка.
Аз мъдрата магьосница съм Бастет.
Душата ми е с образа на котка,
захвърлена сред вехнещите храсти.

Понякога гальовна съм и мъркам.
По-често - разгневена гръмко съскам.
Оплаквам чрез молитвите си в църква
на вярата анатемата дръзка.

Разбираш - нося цялата вселена
връз плещите със същност на богиня,
която е с лице непроменено
от вечното течение Ел Ниньо.

Пристъпвам със египетска походка -
това съм аз - езичницата Бастет.
Едва ли чакаш да те срещна кротко,
защото съм раздирана от страсти.

Защото качвам поднебесен покрив
със котешки следи по Пътя с мляко.
И светят в тъмното зеници мокри,
пробили с поглед светлината в мрака.


Рецензии