***

Триста тридцять років тому

Триста тридцять років тому,
В час падіння,та підйому.
Від набігів від татар,
Дав наказ російський цар.
Щоб фортецю збудували,
Від татарської навали
На Ізюмськім перелазі
Як зазначено в наказі.
Та почати ту будову
По весні, щоб міцно з нову.
               
Взяти, із Чугуєва служилих
Відчайдушних та сміливих,
Ще й в додаток козаків
Вірних цій землі синів.               
Почали з молитов вранці
На горі та на Крем’янці.
З Кримської сторони Дінця
З муром в сорок два вінця.

Навели під місто межі,
На курганах встали вежі,
Вартові з них пильнували,
Щоб татари не напали.
Стіни зроблені з дубів,
А навкруг глибокий рів.
Гострі надовбні вкопали,
Щоби коні груди рвали.

Так засновано Ізюм
Від татарського Іззун.


Рецензии