Ю. Зубковский. Поздняя встреча. English

Y. Zubkovsky
The late encounter

They ran into each other at some concert recital,
Their affair of the past had died long time ago!
Affectionate letters use to be so vital –
Those are all forgotten, like last winter’s snow.
 
Both are aged and weary, gone is former grace.
Marks of passion are frozen on his fateful face...
He is kind of bitter, tighten lips are cold,
And she looks unhappy, with a ring of gold.

All has passed, forgotten on the road to death.
Mortal way is lonely and sad till the last breath…
They ran into each other amidst routine affairs –
He bowed to her coldly and strode to orchestra chairs.
 
1928

Vertinsky's song:  https://www.youtube.com/watch?v=bLvek4NOHu8

Ю. Зубковский
Поздняя встреча

Встретились случайно где-то на концерте,
То, что было прежде, - умерло давно!
Ласковые письма в голубом конверте –
Это все забыто, все погребено.

Оба постарели, он – в обычном фраке
И с каким-то горьким, невеселым ртом,
А в лице застывшем огневые знаки,
И она печальна, с золотым кольцом.

Все прошло, забыто по дороге к смерти.
Путь земной так беден, одинок и сер…
Встретились случайно где-то на концерте –
Он ей поклонился и прошел в партер.

1928 г.


Рецензии