Тарас Шевченко Подражание сербскому

Вот приехали сваты,
И жених - за ними;
Чтоб с отцом поговорить,
Пошли сваты в хату;
Ну, а я у молодого,
Парня-чернобровца
Вмиг беру коня лихого —
И веду  к колодцу.
Утомился конь, копыта
Без подков, разбиты,
А седло с узорами 
Ничем не покрыто.
«Конь, ответь мне, а за кем же
Вы так быстро мчались?»
«Мы к девице чёрнобровой
Ночку всю скакали».
«Ты из нашего, скажи мне,
Будешь пить колодца?
Шумной свадьбы чёрнобровка
Скоро ли дождется?»

4 мая 1860,
Санкт-Петербург

Перевел с украинского Семен Вайнблат


Тарас Шевченко


Подражаніє сербському

Наїхали старости
Й молодик за ними;
Вони собі пішли в хату
З батьком розмовляти;
А я в його, молодого,
В того чорнобривця,
Беру коня, та й нічого —
Веду до криниці.
Кінь утомлений, копита
Розкуті, розбиті,
Сіделечко мережане
Зопсуте, невкрите.
«Скажи, коню, до кого це
Ви так нагло гнались?»
«До якоїсь чорнобривки
Всю ніч майнували».
«Чи ти ж, коню, будеш пити
3 нашої криниці?
Чи буде та чорнобривка
Сей рік молодиця?»


4 мая 1860,
Санкт-Петерб


Рецензии