Саша Бест. История про Кошку и ее Человека. Пдржн

In the old dusty Moscow lived a Man in a house
Built God knows when, and God knows for what.
On the storey above (so the story espouses)
Lived a Cat.  The Man adored her, the sparkling black Cat.

We don’t know if he had any room in her heart.
Seeing him, her eyes squinted, as if bothered by light,
But her heart, oh her heart, it so loudly purred,
When he simply addressed her by saying his “Hi!”*

Were they friends?  May be not, but to her it was sweet
When he tickled her ears, this made both very glad.
But it happened to them --  they were strolling their street --
He collapsed on a sudden!   And the Cat, she went mad.

Howled a neighbouring lady, so did ambulance sirens.
What has happened around, in this shortest time span?
She, who was not his Cat, was depressed and kept silence…
Now she knew that he happened to be just her Man.

She was waiting. No drinking, no eating, no sleeping,
Meekly waiting to see in th' door crevice some light.
Meekly sitting.  And some of her hair turning silver…
He will surely be back, with his usual “Hi!”*

In the old dusty Moscow, in that house, old, ancient,
Our Man re-appeared and, on seeing the black Cat again,
Broadly smiled: “For me, have you really been waiting?”         
“Cats don’t wait…  Oh, you silly, my silly, my Man!”      


В пыльной Москве старый дом в два витражных окошка
Он был построен в какой-то там –надцатый век.
Рядом жила ослепительно-черная Кошка
Кошка, которую очень любил Человек.

Нет, не друзья. Кошка просто его замечала –.
Чуточку щурилась, будто смотрела на свет
Сердце стучало… Ах, как ее сердце мурчало!
Если, при встрече, он тихо шептал ей: «Привет»

Нет, не друзья. Кошка просто ему позволяла
Гладить себя. На колени садилась сама.
В парке однажды она с Человеком гуляла
Он вдруг упал. Ну а Кошка сошла вдруг с ума.

Выла соседка, сирена… Неслась неотложка.
Что же такое творилось у всех в голове?
Кошка молчала. Она не была его кошкой.
Просто так вышло, что… то был ее Человек.

Кошка ждала. Не спала, не пила и не ела.
Кротко ждала, когда в окнах появится свет.
Просто сидела. И даже слегка поседела.
Он ведь вернется, и тихо шепнет ей: «Привет»

В пыльной Москве старый дом в два витражных окошка
Минус семь жизней. И минус еще один век.
Он улыбнулся: «Ты правда ждала меня, Кошка?»
«Кошки не ждут…Глупый, глупый ты мой Человек»

(*  Переводчик приносит глубокие извинения автору рецензии, указавшему на правильность обращения “Hi!” вместо ошибочного “High!”.  По непонятной причине п-к возразил и только теперь делает  необходимую правку.  Утеря  рецензии вместе с именем рецензента делает невозможным извиниться лично.  Нп.)


Рецензии