Б. Пастернак. Никого не будет в доме

Никого не будет в доме,
There will be no one at home less

Кроме сумерек. Один
Twilight evening. Just a lost

Зимний день в сквозном проеме
Winter day in through air spaces

Незадернутых гардин.
Of the curtain’s unenclosed. 

Только белых мокрых комьев
Only white wet balls of snow

Быстрый промельк маховой.
Will be made a blinking once.

Только крыши, снег и, кроме
Only roofs and snow also

Крыш и снега, - никого.
Roofs and snow excepting, - none.

И опять зачертит иней,
And again will trace a hoarfrost,
 
И опять завертит мной
And again will wander me

Прошлогоднее унынье
By the last year’s slump and although

И дела зимы иной.
Other winter works could be.

И опять кольнут доныне
And again there will sting thus far

Неотпущенной виной,
With the unforgivable fault,

И окно по крестовине
And the window on the cross crack

Сдавит голод дровяной.
Will be pressed with wood that’s short.

Но нежданно по портьере
But at once along the curtain

Пробежит вторженья дрожь.
Will transverse a break-in trace.
 
Тишину шагами меря,
Breaking peace with gait that’s certain

Ты, как будущность, найдешь.
You as fortune will be days.

Ты появишься у двери
You’ll appear at entrance door

В чем-то белом, без причуд,
In a white dress freaks without,

В чем-то впрямь из тех материй,
Something really is from that cloth

Из которых хлопья шьют.
Which from are the flakes missed out.


Рецензии