Шекспир Сонет 130

My mistress' eyes are nothing like the sun;
Coral is far more red than her lips' red;
If snow be white; why then her breasts are dun;
If hairs be wires, black wires grow on her head.
I have seen roses damasked, red and white,
But no such roses see I in her cheeks,
And in some perfumes is there more delight
Than in the breath that from my mistress reeks.
I love to hear her speak, yet well I know
That music hath a far more pleasing sound;
I grant I never saw a goddess go -
My mistress when she walks treads on the ground.
And yet, by heaven, I think my love as rare
As any she belied with false compare.

Её глаза  на солнце не похожи,
Коралл краснее, чем ее уста
И белый снег куда белее кожи,
И косы — смоляная чернота.
Дамасских роз ни красных и ни белых
Не нахожу я на ее щеках.
И тело пахнет так, как пахнет тело,
А не как разнотравье на лугах.
Люблю я говорок моей княгини,
Хоть музыки куда приятней звук,
И я не видел поступи богини,
Но каблуков любимой знаю стук.
Клянусь, она гораздо красивее
Всех тех, кого льстецы равняют с нею.


Рецензии
Очень даже достойно!

Леонид Пауди   23.07.2016 18:14   Заявить о нарушении