Народната песен

Мелодия дивна в простора звъни
и стихва блажена вселената цяла!
Разливат се звуци на нежни вълни -
девойка красива е песен запяла...

Каква ли е тази неземна магия,
която в народната песен се крие?
От Рая ли идва вълшебният глас,
та чувства божествени ражда у нас?

Народната песен аз слушам в омая:
не зная къде съм, летя и мечтая,
препускам над дивни поля и гори,
заспивам на люлки от светли зари...

Народните ритми кръвта ми разгарят,
с незнайните сили във мен разговарят-
за бури, вихрушки, звезди и мечти,
за обич, която в сърцата пламти...

И бликат, и пеят омайните сили,
със корени яки душата обвили!
Те носят пламтящия огън свещен
от минало славно до днешния ден!


Рецензии
Дорогой Радко! Только таким универсальным размером с его широтой, мощью, раскрепощённостью, каким обладает амфибрахий (Am4), можно было написать это дивное стихотворение! Прими от меня перевод.
С уважением и признательностью! Александр
http://www.stihi.ru/2014/01/14/10599

Искандер Борисов   14.01.2014 21:39     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.