Николай Рачков - Ти помниш ли Черно море...

Ты помнишь ли Черного моря волненье

Ты помнишь ли Черного моря волненье,
Тех пенистых волн и кипенье, и пенье,

Тот вал, тот зелено-хрустальный прибой,
В которой мы храбро ныряли с тобой?

Чудесное время.Далекие годы.
Как много в груди было легкой свободы,

Как много любви, удивленья, привета
В то прошловековное жаркое лето!

И ночь нам не в ночь. Было столько луны,
Что сердце взрывалось под рокот волны.

Недаром смотрел же на нас сверху вниз
Завистливо темный, как негр, кипарис...

Ти помниш ли Черно море и вълните

Ти помниш ли Черно море и вълните,
как пеят, кипят и се пенят в скалите?

И този зелено-кристален прибой,
той с теб ни приемаше - ласкав и свой.

Бе време чудесно. Далечни години.
То леки крила, свобода подари ни.

Тъй много възхита, любов и привети
в горещото лято на век бързолетен.

Там нямахме нощи. Бе само луната.
Сърцето ехтеше с шума на вълната.

Със завист ни гледаха лунният диск
и, негърски тъмен, висок кипарис...


Превод на български език: Дафинка Станева


Рецензии