Тарас Шевченко На улице невесело

***
На улице невесело,
Зря отец ругает,
А к вдове на посиделки
Мама не пускает.
Так что же мне делать,
И к чему стремиться?
Иль в другого мне влюбиться,
Или утопиться?
Ой, надену я сережки,
Красивые бусы,
И на ярмарке я встречусь
С парнем черноусым...
И скажу: «Ты можешь сватать
Или отцепиться!..
Чем так жить с моею мамой...
Лучше утопиться».

Вторая половина 1848,
Косарал


Перевел с украинского Семен Вайнблат


Тарас Шевченко


***

На улиці невесело,
В хаті батько лає,
А до вдови на досвітки
Мати не пускає.
Що ж мені робити,
Де мені подітись?
Чи то з іншим полюбитись,
Чи то утопитись?
Ой надіну я сережки
І добре намисто,
Та піду я на ярмарок
В неділю на місто.
Скажу йому: «Сватай мене
Або одчепися!..
Бо як мені у матері...
То лучче топиться».

Друга полонина 1848,
Косарал


Рецензии