Къде захвърлихте поетите?

Автор стихотворения
"КУДА ПОПРЯТАЛИСЬ ПОЭТЫ" МИХАИЛ КУНШТ

Превела на Български  ЮЛИЯНА ДОНЕВА

ПоЕти, гдЕ се изпокрИхте?
СтрахУвате се от борбАта ли?
Не ви достИгна духЪт свЕтъл,
душИте ви горЯт във бЪбрене.

КъдЕ са тЕз, де фАкли нОсят?
В книжАрниците, по полИците,
скрЕж и ветровЕ ги гОнят,
уЮтът - сАмо за класИците.

Ний сме милиОни - сИла.
на всИчки, Бог "перО" е дАл.
МЪрзел ли ви е замАял,
илИ душИте бЯс е взЕл?

ПоЕти, ний не сме пигмЕи,
дАйте да изпрАвим рЪст.
От стрАх, тогАз, тез хОра - змЕьове,
езИк ще наврАт под опАшка.

Ще ни благодарЯт потОмците,
затУй, че факЕла не скрИхме.
ЛитератУрата скалА е,
дУх свещЕн над нЕй витАе.

Не със злО, не с ругатнИ,
ще дОйде крАят на корУпцията.
Да стАнем дрУжно и КУЛТУРАТА,
да изнесЕм, като ВЕНЕЦ.

10.13 г.


Рецензии