60 Years Of Love

There’re million things that I bartered for feelings,
Either pieces of slab or a mouthful of faith,
Heavy purse holed up and all ropes got tearings,
Through presumptions and guesswork you openly saith.

In this fashion my blessing at once got abolished
I exchanged it for something, and it can’t be seen near
I’m standing in front of you by my guilt worried
I will loan all what’s left to the jobbers with greed.

They won’t offer me neither a shadow of smiling,
Nor a curve of your lips, or an eye shape of yours.
But I’ll take what they’ll give me mistakenly trying
To present me with love, given one hour’s choice.

And that hour of love I’ll exchange for more minutes,
Sixty minutes I’ll spring for three-score years of love.
Every minute for year – someone says it’s so little
But for me – it’s a perfect match. So, will it  go?


Шестьдесят лет любви


Чего только порой не менял я на счастье –
То ли хлеба кусок, то ли веры глоток,
Прохудилась мошна, и разорваны снасти,
И не топит карась золотой поплавок.

Так вот счастье моё подевалось куда-то,
Я его разменял, я его потерял,
И стою пред тобой, и смотрю виновато –
Заложу, что осталось, у хитрых менял.

Мне взамен не предложат ни тени улыбки,
Ни изгиб твоих губ, ни разрез твоих глаз.
Я возьму, что дадут – может быть, по ошибке
Мне предложат любовь – ну, хотя бы на час?

Час любви разменяю у них на минуты,
Шестьдесят лет любви, что б на зависть врагам.
По минуте за год – может, мало кому-то,
Ну, а мне в самый раз. Ну, так что, по рукам?

(Леонид Беленький)


Рецензии