Валентина Йотова-Тодорова - Самотна и добра, перев

Тъй дълго съм те търсил, че да загубя в утринта
способността си да възкръсвам до твоята стена,
да лягам с тиха горест пред прага на нощта,
да чакам да отвориш крайпътната врата.
И кротка да поседнеш  до сламеника прост
със сол и хляб да срещнеш незнайния си гост,
да пийнем лунно вино и сребърна роса.
...Ти само посрещни ме. Самотна и добра.

В съня ти да се връщам, да бъда  стрък трева
в опорите на къщата, в дъха на пролетта,
с усмивката на вятър да надзъртам и скимтя,
в огнището ти пламъка да бъда на жарта....
Аз грубо съм издялан от жилав, кисел дрян,
несретен,  непохватен, оран-недооран,
от ревност див, отчаян, одумван, неразбран..
... Ти само ме дочакай, самотна и добра.

И щом разчупи Господ на ореха костта,
в петпръстника на троскот да хвърля семена,
да стискаш шепи свидно до слънчевия сплит.
Когато го повдигнеш, в сълзите ти умит,
синът ни и проплаче в деветата луна,
ще стане по-прозрачен от дъх  и от мъгла.
Не вярвай на поличби, на слух и суета.
.. И само ме обичай, самотна и добра...

(перевод с болгарского Стафидова В.М.)

       Одинокая и хорошая

Всю жизнь тебя искал, чтоб потерять однажды..?
Я шёл, я падал, воскресал и был талантлив даже
Улягусь в ночь печальную при звёздах, при луне
И буду ждать настойчиво – ты дверь откроешь мне.
И кроткая красивая придёшь на сеновал
Ведь только  хлебом солью твой дом гостей встречал
Мы выпьем рос серебряных и лунного вина
…Ты только повстречайся мне, пожалуйста одна.

Я в сон твой возвращусь былиною травою
Защитою для дома, дух раннею весною
Улыбкой ветра летнего, с  тобою полетать
Чтоб ярким нежным пламенем в любви твоей сгорать.
Я грубое изделие из кожи жил и ран
И нечто косолапое, оран-недооран
Подвержен дикой ревности любитель погрустить
Но ты меня хорошая пожалуйста дождись.

Но под рукою Господа расколется орех
И в землю семя бросится на счастье и успех
Чтоб обнимать и стискивать и прижимать к груди
И чистою-пречистою слезою оросить.
Над нами мрак развеется под юною луной
И всё вокруг очистится как раннею весной.
Не надо слушать сплетников – мне верить ты должна
Люби меня пожалуйста мне только ты нужна.


Рецензии