Друзья по несчастью

Михаил Куншт

Другу вёз Вано на кляче
По дороге бочку чачи,
А на встречу наш Иван
Самогон вёз целый чан.
На границе повстречались
И друзья расцеловались,
Год не виделись же други,
Запрещали им супруги...
Тут же сели на полянку
И достал Ванюша склянку,
Та литровая была
И на ней черта – шкала.
С самогона пробу сняли
И глаза их засверкали,
Закусили огурцом,
Хлебом, салом с чесночком.
Чтобы время не терять,
Понапрасну не болтать,
С чачи тут же сняли пробу,
Стали братьями до гроба.
Рукавами закусили
И заслонки зачехлили,
Пели песни, танцевали,
Градусы в умах считали.
Вдруг увидели чертёнка,
Вмиг открылись их заслонки,
Налакались так втроём,
Им и море нипочём.

Пограничники смеялись,
Как друзья за мухой гнались.
Вот уж, правда, чёрт попутал,
Разум их туман окутал...

Те, кто пьёт, в любой стране,
Ищет истину в вине.
Нет её на дне бутылки,
Там лишь пьяные ухмылки.
Если очень постараться
Можно вмиг на дно сорваться.
Так, друзья, всегда бывает,
Меру кто в питье не знает.


Превод на Български: ЮЛИЯНА ДОНЕВА

ДРУГАРИ ПО НЕЩАСТИЕ

Теглил Ваньо редом с крантата,
по улицата, бъчва с чаша,
а насреща наш Иван,
ракия возил цяла каца.
На границата те се срещнали
и дружески се разцелували,
година, как не са се виждали,
съпругите им забранявали...
Седнали тук на полянката
и Ванката шише извадил,
бутилка литрова била,
със черта на нея – скала.
Взели проба от ракията
и очите им засвяткали.
Замезили с краставичка,
хляб, салам и чесънче.
И за да не губят време,
и напразно да дърдорят,
с чаша вземали те проба
и братя станали до гроба.
И захапали маркуча
и затулили преградата,
песни пели, танцували,
градуси на ум броели.
Но дяволчето те видели
и заслона пак отворили
и тримата се тъй налочили,
че морето им  – до колене.

Граничарите се смеели,
как пиянките я карат.
Дяволът ги е подмамил
и умът им замъглил.
Пеят за страната мила,
търсят истината в виното,
но я няма там в бутилката,
а усмивките им пияни само.
Ако много се стараят,
 за дни те може да пропаднат.
Така с приятелите става,
щом в пиенето мярка нямат.


Рецензии
Лучше пить чем воевать! Спасибо Юлия. Счастья вам!

Пётр Соколов   08.10.2013 21:36     Заявить о нарушении
Благодаря за отзива.Ето так, Петр. Жал... Привет вам!

Юлия Донева   09.10.2013 19:12   Заявить о нарушении