Монолог на Евридика

Последва ли ме? Аз съм Евридика,
отправена към дъното на ада.
След себе си не чувам никой. Никой!
Самотната ми сянка само страда
изтръгната като сърце на птица.
С троха любов не ща да ме изпращаш,
там, дето са събрани древни жрици,
завити на забвението с плаща.

Не си Орфей, а земен си, човеко!
Стой тук и сам, пред дверите на ада!
Към святост води моята пътека,
когато те обикнах бях менада.
И беше мойта обич всеотдайна,
тя тайнствени страдания извика.
За теб ще си остана скрита сянка
и страст - несподелена, многолика.


Рецензии