Кукушка

МИХАИЛ КУНШТ

Для кого, кукушка, счёт ты свой ведёшь?
Иль птенцов на помощь брошенных зовёшь?

Может, хочешь деток всё ж оповестить,
Сколько ты годочков думаешь прожить.

Есть свои кукушки и среди людей,
Смотрят только в кружки, им не до детей.

И без ласки матери дети вырастают,
А чужие люди им сказочки читают.

Но наступит времечко, захотят узнать,
Почему их бросила после родов мать.

И Господь с «кукушек» тех очень строго спросит,
Эти души грешные в преисподню сбросит.

Превела на Български: ЮЛИЯНА ДОНЕВА

КУКУВИЦА

За кого ти, кукувице, сметките си водиш?
Или викаш рожбата, на помощ да ти дойде?

Може,  ти да   искаш  да й известиш,
години колко още  мислиш да живееш.

Сред  хората  също кукувици има,
гледат само чашката, до деца не им е.

Без майчината ласка децата им  растат,
за жалост, чужди хора, книжки им четат.

Но ще дойде време, ще искат да узнаят,
защо ги е захвърлила след раждането, тя.

И Бог от „кукувичка“ строго ще ги пита:
И тия души грешни, ще хвърли в преизподнята.


Рецензии