Панихида хрустальная. English

Alexander Vertinsky
Crystal Requiem
               
Please remember, my friend, this remote cemetery,
When your suffering soul is in pain.
You’ll discover this place, where your pain, you would bury,
Only then, glass-clear peace, you’ll attain.

Nightingales there sing crystal songs with such clarity –
Celestial funeral tune!
There are widows, not accepting the miracles’ rarity,
Waiting silently under the Moon…

There, all words would turn pale, which were hollow and vain,
And, on Ester night, by a gravestone,
To the tune of sad chords, when church bells toll with pain,
 Jesus Christ there is crying alone…
 
There, has blossomed with love, our fatal encounter –
Matrimonial prayer’s ascent.
There, sounded solemnly, our farewell vow in winter,
And so gloomy and cruel, was the end.

And when burn down candles, your lights matrimonial –
Memorial candles of mine,
Crystal Requiem’s sounds are so ceremonial –
Nightingales’ song shall be so divine!

1916

******************************************************


Александр Вертинский
Панихида хрустальная
               
Вспоминайте, друг мой, это кладбище дальнее,
Где душе вашей больно больной.
Вы найдете когда-нибудь место нейтральное
И последний зеркальный покой.

Там поют соловьи панихиды хрустальные,
Поминальные песни небес.
Там черемухи, мертвых невесты печальные,
Молча ждут невозможных чудес...

Там бледнеют слова, обыденно банальные,
Там в пасхальную ночь у берез
Под церковного звона аккорды печальные
Одиноко рыдает Христос...

Там в любовь расцвела наша встреча фатальная
Обручальной молитвой сердец,
Там звучала торжественно клятва прощальная,
И жестокий печальный конец.

И когда догорят Ваши свечи венчальные,
Погребальные свечи мои,
Отпоют надо мной панихиды хрустальные
Беспечально весной соловьи!

1916 г.


Рецензии