Свобода совести

       СВОБОДА СОВІСТІ

          Думаю, нужно жить просто по совести.
          При этом можно и не верить в бога.
          Церковники считают, что бог выдумал
          человека, а я считаю, что человек
          выдумал бога.
                Сергей Капица.

Купається у променях Планета,
А Сонечко з весною шле тепло...
Як хочеться лиш вільних, добрих злетів:
Весь люд щасливий, скрізь відсутнє зло!

Були часи, що в богомілля гнали...,
Були часи що вели в атеїзм...
Які із них на вільність більш зважали -
Чи - у загробний рай, чи - в комунізм?

А воля, то найбільше Свято в світі...
Хто не вдає, а вірить в рай, в святих,
Скажи спасибі щире, що "Совіти"
Не закривали церкви для таких.

І прокляни отих, хто в церкву клонить -
Хоч віриш, а хоч ні - платить, святить...
Та час прийде, що чортівню розгонить
І правдою розквітить кожну мить.

Ідіть туди, де Незалежність ходить,
Лиш з Нею серце не пече тюрма,
Бо як немає совісті свободи,
То совісті по-справжньому нема.

Вкладай повагу, людськість в справи й слово,
А на путі "цабе", "тупе хамло",
З лінивства неук, примітивна мова... -
Вчи без образ, щоб мислення росло.

Хоч вір у бога, а хоч плюй на нього,
Як в малево того, чого нема,
Завжди старайся, щоб твоя дорога
Йшла без гріха, як Правдонька сама.

Не бійсь, гнів божий не впаде на тебе,
Як ти з Рульє тлумачиш хід весни...,
Бо бог, якщо він є, земний, чи в небі,
Не може бути мстивий і дурний.

Хто з жовчю, з мстою - сила то не чиста,
Хоч вір в релігій букви, хоч не вір, -
Хто "вихований" в світі егоїстом,
Той (в більшій, чи у меншій мірі) звір.

Живи свобідно і остерігайся
Не бога й куцака, а злих істот
Двоногих. В волі совісті купайся,
Тримайсь не мод, не тисків, а Чеснот.

Хай атеїстів, богомольців сили
Один плекають вільний добрий шлях,
Скрізь тільки в радість Сонце щоб світило
І в Щасті щоб купалася Земля.


Рецензии
Щемливо:
"Хай атеїстів, богомольців сили
Один плекають вільний добрий шлях,
Скрізь тільки в радість Сонце щоб світило
І в Щасті щоб купалася Земля."
http://www.stihi.ru/2017/02/04/5856

Анна Стефани 2   12.02.2017 14:30     Заявить о нарушении
Велике Вам спасибі, вельмишановна поетеса Анна Стефані 2!!

Леонид Подолянский   12.02.2017 23:48   Заявить о нарушении