И защо ли

 
За какво ми е  свят безмолитвен,

 
с този звезден – измислен покров…

 
Виж цвета му - пулсиращо тиквен,

 
виж небето –  оловен обков…

 
 

 
И какво - че е уж от коприна,

 
прегоряла от залезен здрач…

 
Неми изгреви, пуста картина,

 
а за фон, пак – пак някой палач…

 
 

 
Мъртви утрини, дните – неживи,

 
лешояди ги ръфат безспир…

 
С цвят  - надеждите даже са сиви,

 
упоени - с нежив еликсир…

 
 

 
Толкоз грешен - и свят безкопнежен,

 
виж мечтите му - с мъртъв са цвят…

 
Виж дъха му - неземно е скрежен,

 
сякаш вече е - вчерашен свят…

 
 

 
 

 
За какво ми е свят безмолитвен,

 
грешно-днешен – с пришит послеслов…

 
Но отколе го чувствам реликвен,

 
и във него - копнея покров…



Прочети още:


Рецензии