мода во все века

Київська Русь. Язичництва доба.
Богиня Макош протегує ткацтву:
Із льону, вовни, конопель наткали полотна –
Й до свого ремесла взялися швачки.
Цей стрій простий: сорочка, пояси,
З хутра овечого поверху безрукавка.
Зі шкіри і тканини шилися штани,
На голову ладналася кибалка.


Спливає час, про моду швачка мріє:
Зелені, сині шаровари позументом обвела.
Жупан, каптан, кирея, фезерія
Прикрасять неодмінно козака.
Дівчину прибере у плахту і запаску,
Сорочку вишиє, подбає про корсет.
Замовить шовку, оксамиту і атласу –
Змайструє одягу святкового букет.


Роки двадцяті йдуть двадцятого століття…
Авангардизму розквіт вдохновляв.
За модний одяг бралися кравчині –
З’явились пелерини, палантини і боа.
Довга спідниця і жакет маленький
Красу і грацію підкреслюють жінок.
Чоловікам штани дались вузенькі…
В цій галузі відбувсь прогресу крок.

І ось уже століття двадцять перше.
Панує гама кольорів, тканин і форм.
Дизайнери, бажаючи довершень,
Вражають в моді відчайдушністю реформ.
Від готики діапазон аж до модерну
На всі випадки, стилі, вік і смак
Працює швачка творчо і натхненно.
Хай знають всі: це – України знак!
 


Рецензии