Куй-а, куриб кетсин, дунёни иши

     ***
 Куй-я,куриб кетсин,дунёнинг иши
 Нукул чигал,бош огриклар,килмиши
 Гох узиям, узидан, чикиб кетар
 Деб,мунчаям куп-а,югур елишим
 Одамга, нима керак ахир узи?
 Мана ер, мана кук, гуркираяпти!
 Чараклатиб куйди, минглаб юлдузни!
 Ер неъмат беряпти...на гудраяпти.. .
 Одам-чи?
 Мудом норози, норози!
 Хеч нарсадан,нотавон кунгли тулмас!
 Бор ахир ,хар нарсада тош,тарози!
 Бор жонзот англаганни,у англамас!
 Эх,одам-а,одам!Уйлаб бос кадам!
 Юз уйлаб,бир суйлаб,куйгил дамодам
 Ахир умрингни хам,улчами бордир!
 Нетар,соз уткизсанг,бу ганимат дам?
 Кара-я,оламнинг,гузаллигини!
 Муаттар елларнинг,мазалигини!
 Ер-у, осмоннинг бир-бир-ла суйишиб
 Сочятган хисларин, асаллигини!
 Ана,кук малаги- куёш уйгонди!
 Оташ кузларини, очди порпираб!
 Ер бу тафтдан, эриб-эриб тулгонди!
 Ва у хам, куркин куз-кузлар, яркираб!
 Ана,тоглар,салобатли,ок корли
 Шаршара-ю,булокларини тутар!
 Ям-яшил даралар куйлайди, торли
 Факат, эзгулик акс-садодан кулар!
 Кара! Гулзор-у,лолазор хуснини!
 Эллар орзулаган сехр,фусунин!
 О,бир бор,шу юртни куриб жон берсам
 Деган армони-ю,армонин хунин!
 Эвох.. мана кукда,эрка камалак!
 Атлас куйлагини хилпиратади!
 Анвойи гуллар гирдида капалак
 Бир кунлик умрин...унга,бахш этади
 Уфкнинг лов-лов пориллаб, кизариши
 Итоат,шукронадан балккан хаё!
 Уша,шармли дудокларнинг ёниши
 Ёркин келажакка эмасми маёк?
 Куй-а,куриб кетсин,дунёнинг иши...
 Уйна,кул, сенгамас, юртнинг ташвиши
 Юртни уйлаётган Шаханшохи  бор!
 Билсанг бас,юртга тинчлик,бахт тилашни!
 Ха,биргина шу оппок-у,хур тилак
 Шунака, кучга тулдирар-ки,билак!
 Тогни урса талкон килишга кодир
 Бир силкиниб, сехрга тулар юрак!
 Куйдира бошлайди,жаъми иллатни
 Гараз-у,мараз-у,шум касофатни
 Ва, кукда, куз-кузламок-чун, миллатни
 Маъвода, хам, кира бошлар офатни!
 Одам!Тур!Силкиниб,калбингни покла!
 Шундай зур, мард-майдон, юртдан фахр кил!
 Кайда булсанг хам,тупрок шаънин окла!
 Бил,шудир,шудир,икки оламинг,бил!
      ***
 Стихи ру Муфаззал Ходжаева


Рецензии