Розчавленый кажан

Рыпнула хвиртка. Почувся хремкотячый страйкуватый дзвин розлитаючогося скла. 
Мыкола звився догоры та почалапав до шыбкы.
Що за нисетыныци? Чи то шыбеныкы, чи гыдота лабазна нична у коморы лизэ?
Пидийшов до шафы, вытягнув шухляду, дистав свий з часив вийны недоторканый карамультук, шалэно встромыв жакан у гвынтивку.
Ну, зараз ты в мэнэ поплыгаешь, жабэня нэдоумкуватэ, що мени майно псуе!


На дорозі щось темніло, схожэ на тило з вэлыкымы пэрэтынчатымы крыламы.  Односэльци зибралысь нэвэлыкымы групкамы та щось обмирковувалы.  Мыкола почував,  як болыть голова. Остання вчорашня пляшка самогону вочевыдь була зайвою. Дарэмно вин повився на умовляння Петруся - буряковка, чыста сльоза! Що ж вчора-то було? Яма в пам'яти турбувала, як чорна пляма на яскравий картыни.

- Навищо тварюку вбылы, мерзотныкы? - проскыглыла, промурмотила Параска,  кынулася додолу та забылася у  пороху, наче лелека зи зламанымы крыламы.
Мыкола мов скамъянив, застыг биля паркана. Дывывся на здийнятый Параскою пыл, пелькувато знияковившы. Що  то за бисовня, що за ягня закланэ?  Колы цэ такэ було, щоб Параска так глыбоко переймалася смэртю якойись невидомои тварюкы? Да колы в нейи порося задутый у дупу Толян перейихав у червону калюжу, и тэ вона тилькы дули услид трактору крутыла, а потим пишла на його город та й набрала гарбузив, лэдь нэ луснула, докы допэрла додому. И ничого дали, уси мовчать. А тут таэе, дывиться,  спидныця литае нэмов прапор биля коопэрацийи. Кэпськи справы...


Рецензии