Юлияна Донева - Стихове для детей

БАЛЕРИНА

Моята приятелка Ирина
пожела да стане балерина.
И понеже бе с късмет  и случи
при добра учителка да учи,
не измина и една година
и Ирина стана балерина.
Тази моя талантлива дружка!
Днес танцува роля на „Петрушка“,
а аз отпред на първата редица
ръкопляскам и от все душица.
Аплодираха й от балкона.
Тя благодари със два поклона
и след таз незабравима тръпка,
се оттегли с грациозна стъпка.

КОТЕ ЗА МИЛИОНИ

Имах бяло коте
с черно петънце.
Давах му водичка,
храних го с млекце.

Тази моя Писка
бе за милиони.
Често аз я виждах
как яде бонбони.

С нея си играехме
Все на „скришка мишка.“
Аз бях котарака,
а пък Писка - мишка.

Сега, извинете,
една вечер, Писка,
право на мокета
взе, че се изпишка.

И макар, че Писа
бе за милиони,
мама я натупа,
после я изгони.


ОХРАНА

Петел с опашка пъстропера,
донесе леля Тинка,
на кокошчиците в двора
да е за дружинка.

Да ги пази и закриля
от петли съседски.
Строго да ги охранява
като дами светски.

Но  не щеш  ли,  чужд петел
скочи през стобора
и наперен, важен, смел,
закудкудяка в двора.

И щом видя петела  наш,
в миг осверепял,
връхлетя като апаш
и накълва го цял.

Уплашен, нашият петляга,
надеждна уж охрана,
най позорно се разбяга,
на главата с рана.

ПРАЗНИК

Ето съмна. Днеска Ема
ще празнува ден - рожден.
Леля Марта дойде рано,
подари и джиесем.

Ах, как се зарадва Ема!
Тази мила леля Марта,
заедно със джиесема
 беше купила и карта.

Ема позвъни веднага,
куп приятелки покани
и след малко вън на прага,
бяха всичките събрани.

Някой подари й дневник
заедно със химикала.
За такъв прекрасен празник,
Ема само бе мечтала.


Рецензии