Джон Донн. Священный сонет 12

Нам, почему, все служат существа?
Всё, почему, их щедрость дарит нам
И жизнь, и пищу? Ведь погибнув сам,
Зверь платит не за грешные дела.

Чья сила, глупый конь, тебя согнуть смогла?
Как терпишь, бык, покорной бойни срам?
Неужто в дрожь вогнать так трудно вам
Тот жалкий род, что на ногах  стоит едва?

Я слаб, о горе мне, и хуже вас,
Ведь вам неведом грех и чужд мой страх.
Закон природы – вас держать в руках –
Мне чуден. Но чудесней, что за нас –
 
Своих созданий иль врагов, рождённых впредь, –
Творец безгрешный и бессмертный принял смерть.

--------------------------Holy Sonnet I2

------------------Why are we by all creatures waited on?                (я5мА)
------------------Why do the prodigal elements supply                (я5мВ)
------------------Life and food to me, being more pure than I,                (я5мВ)
------------------Simple, and further from corruption?                (я4мА)

------------------Why brook'st thou, ignorant horse, subjection?             (я6мА)
------------------Why dost thou, bull, and bore so seelily,                (я5мВ)
------------------Dessemble weakness, and by one man's stroke die,       (я5мВ)
------------------Whose whole kind you might swallow and feed upon? (я6мА)

------------------Weaker I am, woe is me, and worse than you,              (я5мС)
------------------You have not sinned, nor need be timorous.                (я5мD)
------------------But wonder at a greater wonder, for to us                (я5мD)
------------------Created nature doth these things subdue,                (я5мС)

------------------But their Creator, whom sin nor nature tied,                (я6мЕ)
------------------For us, His creatures, and His foes, hath died.             (я6мЕ)


Рецензии