Булевард Млечен път

Сред сребърно небе – бакърен залез
с отблясъци по дунавската кожа
и стар фенер, прибързано запален,
с прозрачен диск, червен и невъзможен.

Това е старата луна, макар че
в драпериите на небе прасиньо
не грее с цвят на цъфнало глухарче,
а като пълна чаша младо вино.

Червена, подранила, странна някак,
като фенер пред дом с порочна слава,
луната с пълни шепи пръска мрака
и булеварда “Млечен Път” огрява.

Червеното съвсем не е случайно –
безбройните квартири на небето
навярно пазят неприлични тайни
зад спуснатите облачни пердета.

Красавици живеят в небесата,
богини приказни, любовни жрици...
...и шепне палавият звезден вятър
адреси на прекрасни хубавици.

Вероника, Калипсо, Пасифая,
Церера, Веста, Леда, Йо, Венера –
вълшебен свят, примамлив и потаен...
И свети вечер алено фенерът!

От памтивек Плеядите лукави
на булеварда “Млечен Път” живеят,
блести Юнона с красота и слава,
намига Еос, бди Касиопея.

Звезди далечни светят по небето,
наречени на земните мадони –
Офелия, Бианка, Джулиета,
Миранда, Розалинда, Дездемона...

Разхождат се Кресида, Адрастея,
Титания, Европа, Андромеда...
...и току виж – сред нощите изгрее
червен фенерът на луната бледа.

О, този звезден булевард, където
живеят днес богини и мадони
и вечер призивно звънят в небето
88 телефона*.

О, този булевард с любовна слава,
където обитава красотата...
Нима е чудно, че и днес изгрява
в нощта като червен фенер луната?


___________

* Небето е разделено на 88 съзвездия, повечето от които носят имена на антични богини и красавици. Заедно с планетите и техните спътници, те оформят един звезден свят на женска красота и слава.

 


Рецензии