Юлияна Донева - Нищо от това неще забравя

НИЩО ОТ ТОВА НЕ ЩЕ ЗАБРАВЯ!

Голямото циментово корито
край кладенеца в бащиния двор,
съседските дечица, със които,
насядали там, пеехме във хор,
бълбукащата покрай пътя вада
и джанката зад трънения плет -
/ о,честичко се вдигаше и свада
затуй,че скъсали сме сливки пет/
И онази бабка с очилата,
която все ми носеше ошав,
и още щом я зърнех на вратата,
захвърлях бързо крайщника корав.
И на дядо Павли котарака,
де излапа половин кокошка,
а после той отряза му мустака,
защото веч не заслужавал прошка.
И изненадата, зарад която
много пъти трябваше да скачам -
грамофон - мечтата ми голяма,
нищо че бе само с една плоча.
И любимата ми първа книжка,
дето десет пъти я прочетох,
и шалчето с копринената нишка,
което сам самичка си изплетох...

О, нищо от това  не ще забравя,
че туй е моят цял живот предишен.
Всичко, всичко спомням си и зная,
че така ще е, докато дишам.


Рецензии