Предбурно

Превод от руски на български език Росица Бухова

От това ли, че буря се задава,
така поклащаха главички макове,
от това ли  потегля сълзата
в целуната мъгла на полумрака,
от това ли, предвиждайки изход,
се огъваха с крехки клонки дървета,
и се вълнуваше зеленият народ,
занемял в молитвата си песенна
от разюздано буйство на ветровете,
от това ли притихнаха птиците
сгушени близо до приют в дворовете,
от това ли цветните си ризи
разкъсаха прелитащи снеговете
на гърдите с ароматни акации,
от това ли така сладостно нагоре
аз гледах и не можех да се надишам?

От това ли, че буря се зададе
така поклащаха главички макове?

Предгрозовое   http://www.stihi.ru/2013/05/13/7094

Сергей Приходченко

Оттого ли, что будет гроза
Так качали головками маки,
Оттого ль подступала слеза
В поцелованном мглой полумраке,
Оттого ли, предвидя исход,
Гнулись ломкие ветки деревьев,
Волновался зелёный народ,
Унимая молитвой распевной
Разудалое буйство ветров,
Оттого  ли примолкшие птахи
Жались ближе к приюту дворов,
Оттого ли цветные рубахи
Облетающим снегом рвались
На груди ароматных акаций,
Оттого ли так сладостно ввысь
Я смотрел и не мог надышаться?

Оттого ли, что будет гроза
Так качали головками маки?


Рецензии