Маски

Превод от руски на български език Росица Бухова

Град, както обичайно, многолюден,
тълпа забива лъжа с игли подкожно,
Стоков пазар - недостатъчно оскъден...
а на сърцето е влажно... и тревожно...

Маски пред всеки праг се купуват...
и улиците са подобни на сцена...
Стоката днеска доста си струва,
за нея различна цена e  платена...
Явно,  с маска на лице е модно,
заменят пудра,пробуждане,грим:
скрит под нея опият свободно,
надянати дежурните усмивки.
Нов марш свири оркестъра редом,
странно доволно изпълнение...
Фалшиви ноти на килограм нередно?
Само че, кого води в заблуждение!
Ето заложна къща.Излишна откритост
остави. Купи си взамяна притворство...
да станеш бляскав, като знаменитост,
ще си помогнеш с  маска и упорство.
Маскарад... Ние така съществуваме,
Илюзорния ни свят – пътища-улици
И в свое коварство тържествуваме
сякаш в небе вместо облаци... искрици...

В града, както преди, е многолюдно...
тълпата забива лъжа с игли подкожно...
Явно, лице зад маска да криеш не е трудно...
Но Душата само... пред Бога...– невъзможно.


Маски

Марина Алдон


Город, как обычно, многолюден,
Вводит иглы лжи толпа подкожно,
Рыночный товар немного скуден…
А на сердце влажно… и тревожно…

Покупают маски в подворотнях…
И похожи улицы на сцену…
Нарасхват продукция сегодня,
Платят за неё любую цену…
Ведь носить на лицах маски модно,
Заменяют пудру, грим, присыпку:
Прячь под ней свой опиум свободно,
Надевай дежурную улыбку!
Новый марш оркестр играет рядом,
Странное довольно исполненье…
Нот фальшивых килограмм не надо?
Хоть кого введёте в заблужденье!
Вот ломбард. Излишнюю открытость
Можно сдать. Купить взамен притворство…
Стать гламурным, словно знаменитость,
Вам помогут маска и упорство.
Маскарад… Мы так и существуем,
Иллюзорный мир – пути-дороги,
И в своём коварстве торжествуем,
Хоть на небе вместо туч… ожоги…

В городе, как прежде, многолюдно…
Вводит иглы лжи толпа подкожно…
Ведь лицо за маской скрыть нетрудно,
Душу лишь… пред Богом… невозможно…


Рецензии
интересно, а есть на свете люди без масок? )

Гвоздодёрофъ   08.02.2014 21:39     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.