Звездна нощ на Ван Гог

Южен град , все още сънища не знае-
прозорци с пламък танцуват кадрили.
Примамливо август влече ме омаен, 
да побегна от възглавници и книги.

Постави ярка нощта върху статива,
с окото на сова - втренчена луната.
Нарисувай ми първо цвете светило
в наситените в тъмносиньо небеса.

На Млечния път, да не се размие,
завъртяха се кълбета от лилиев цвят.
Ах, как искам щастие да ме опие,
и бос към сияйни звезди да избягам!


Звездная ночь Ван Гога   http://www.stihi.ru/2012/11/03/10876

Разгадаев

Южный город не ведает сна-
в окнах пляшут кадрили огни.
Манит август, как яркая снасть
убежать от подушек и книг.

Опусти эту ночь на мольберт,
где луна словно око совы.
Нарисуй мне светил первоцвет
среди этой густой синевы.

Не сорвать их на Млечном пути,
что свернулся лилейным клубком.
Как же хочется счастье испить
к спелым звёздам сбежав босиком.


Рецензии