Вiршi про украiнський паспорт

Я вовком би
вигриз
бютократизм
Буржуям
плюю
у лице.
Усяким папером
візьми
й підітрись
Усяким папером.
Та цей...

Довгий рукав
купе
та кают
Чемний
чиновник
топче
Здають паспорти.
Я також здаю
Книжечку
синю
охоче.

Буває беруть,
паспорт,
як бруд
Буває
ще й
насміхаються.
До речі з повагою
в руки
беруть
Левовий
паспорт
британця.

З’їдають добродія
поглядом з вій,
Чолом
відбиваючи
рясно.
Беруть,
неначе,
беруть чайові
Американський паспорт

Пашпорт поляка –
що за новини,
що за країна,
що за держава,
що взагалі то за нація?
Блима очима
митник сумними
Польщу
згадать
намагається.

За документом
протягують пальці
Без жодних емоцій,
без жодних трагедій
Якщо віддають його
митнику
данці
Та інші
усякі там
шведи.

Раптово скривився,
неначе зарплату
Митниці
зменшили
рАзом.
Це митник шановний
до рук не приладить
Мій
синьошкірий
паспорт.

Тримає,
як бомбу,
як їжака
Як бритву,
звідусіль гостру
Неначе гримучого
в тисячу жал
Змія
гігантського зросту.

Кивнув носій
головою
ввічливо
Хоч речі
знесе вам
задарма
Німіє питання
в очах у слідчого
Німіє
і у жандарма.

Я з насолодою
стЕрпів би гордо,
Насмішки
побої
образи.
За те, що у мене
в кишені
немодний
Тризубий
козацький
паспорт.

Я вовком би
вигриз
бютократизм
Буржуям
плюю у лице
Усяким папером
візьми
й підітрись
Усяким папером.
Та цей...

Безцінний.
Для мене він
номер один
Читайте,
ковтайте слину!
Усім заявляю
я – громадянин
Незалежної України.

2013.


Рецензии