Вмерти задля... Герда i Кай

...to die for


I

Прихована реальність сновидінь
Диктує віщі сни, на те й безсоння.
Розмножує якісь думки сторонні
Вострах не доповзти до потеплінь.

А ти себе караєш що не день.
Врізатиметься ніч - опустиш плечі,
Гостріші за ароматичне лечо,
Що п`єш, як воду й хочеться іще.

Зима перевдягається і мчить,
Проїде полем, селами, містами,
Усе покриє снігом, зимно стане,
А серце, мов кришталь, задзеленчить.

Багаттю слід покинути камін.
Трояндам ледь живим – перетерпіти.
Сюди обов’язково прийдуть діти
І врешті-решт відмінять карантин.

Долоні покривається вогнем,
Іскрини мають інше устремління,
Їм не будь-що: пожежі, ворожіння,
Їм навіть не побути ліхтарем.

Вони летять сягати перемоги,
Знести кайдани і продерти лід,
Де вперше зацвіте коренеплід,
Зелені позростаються дороги.


II

Хлопчисько, відчуваєш терпкий смак?
Всі такі різні, свіжі й соковиті.
Вони не квіти, що, бува, закриті,
В них кожен шип – не голка, не їжак.


З твоїх кишень впаде рожеве скло,
Озвучене тремтливою горою,
Не свячене прозорою водою,
Розрізане на шмаття під шаблон.

Його збери в один суцільний пазл.
Торкнись грудьми вологої підлоги,
Пришиті до снігів, холодні ноги,
Не чують твій жоднісінький наказ.

За погляд винуватця ладен ти
Побити всі кайдани життєдайні.
Але у відображенні дзеркальнім
Пояснення одне... До сміхоти…

Твою картину покриває сніг,
Холодний  подих – і тривка робота.
Міцніша за довіру і турботу,
Надійніша за Гердин оберіг.

До смерті та залякана душа
З народження швидка і прудконога,
Захищена плечем твоїм до того,
Коли отримав ти художній дар.

Там ще одна сніжинка ожила
І всі її супутники – примари,
Не боячись побитись, як склотара,
Насправді мають безліч переваг.

Холодний хлопчик мислить тільки так.
Звести до купи, наче віршороба.
 Та якщо раптом спиниться жадоба –
Ніхто тебе не змінить з посіпак.

Рум’яне диво в залі. Це вона.
Огорнута тривогою у серці,
Бодай допомогти маріонетці.
Загвинчена в чиєсь тонке тряп`я.

Що мовиш ти, коли почуєш біль?
Те, що її троянди на балконах
Померли на замерзлім підвіконні?
А місто про вас пише водевіль?..



III

- Я повертатиму вправо.
Більше мене не гукай.
Правда, мотив цей цікавий?
Герда і Кай.

Попри сніги й небезпеку
В несамовитих очах,
Шлях свій почала далекий
Вся в ланцюгах.

Серце крихке, що ледь діє.
Хочеш віддати снігам.
Знаючи: це не подіє.
Він-бо осмислить це сам.
__________________________________
Не перевтілити жодне втручання,
Стрітись. Почати з нуля.
В цім полягатиме твоє завдання:
Впасти в безодню задля…

Знаєш, без серця не болісно знати,
Що твої ноги гудуть,
Впала десь в полі й не можеш ти встати,
Ждеш молитов чиїх-будь.
___________________________________
… це твоє серце розтало
Голос став тихшим, низьким.
Далі ти хтиво цькувала
Ці хаотичні казки

- Я повертатиму вліво,
З власних ініціатив.
Ти промалюєш сумлінно
Інший лукавий мотив…


23/12/12 – 4/03/13


Рецензии