Наслiдування

НАСЛІДУВАННЯ

Кінь гуляє баский на могилі близькій,
а лошиця ірже ніби поряд.
Добре видно здаля, як старий підмовля,
вийти дівчину в сад під тополю.

Ой ти Мотрю, дивись, той гетьман – хитрий лис,
він уміє дівчат чарувати.
Як прокинеться сич, він подасться на Січ,
а тебе проклинатиме мати.

Де твоя голова, де ти, доню, була?
Чом пов’язана стрічка недбало?
Хто тебе обіймав, хто тебе цілував,
і до кого в сідло ти сідала?

Я ні з ким не була, бо болить голова,
а цю стрічку знайшла біля тину.
Як ішла до села, то її підняла,
ой не лайте, матусю, дитину.

Кинь, дитино, брехню, слухай неньку свою,
я хіба не була молодою?
На Веселій горі, де дзвенять солов’ї,
честь дівоча спливла б за водою.

Та твій батько, козак, присягав мені так:
– Ти для мене однісінька в світі.
Ось весна промайне, дочекайся мене,
поберемося, люба, по літі.

А отой твій кажан, холодніше вужа,
неодмінно зганьбить тебе, доню.
Люди скинуть вину на мою сивину.
Почекай, ще зустрінеш ти долю.

– Мамцю, щастя – це мить, ін божився любить.
Не божився, ріднесенька! Любить!!!
Цілував гаряче і казав нарече
як гетьманшу в довічному шлюбі.

Чи він, мамо, і Вам теж до серця припав?
Від Маланки Вас бачу сумною.
Як піду у город, теревенить народ:
– Що за кум, як не спав із кумою?

...На могилі близькій, кінь гуляє баский,
а лошиця ірже ніби поряд.
Добре видно здаля, як старий підмовля,
вийти дівчину в сад під тополю...


Рецензии