Cажотрус

Чепурний вродливий дженджик,
файний, наче молодик,
а щітки блищать, як бейджик –
він без них ходить не звик.

Мов циркач, підніме комір
і подивиться в трубу...
Довго чухатиме комин,
наче щастя там здобув.

В димарі розбуркав сажу –
та плигнула у лежак.
...Вийме цеглу, сажу.
     Вмаже
знов цеглину, не «Жан-Жак».

Сажотрус то чи примара?
Що йому норд-ост, борей?
Чорний і верткий, мов хмара,
не замурзує людей.

Тож не бійся й не барися ж –
чоловік, як чоловік.
Ти лишень його торкнися –
щастя злапаєш на рік!

І якби я зараз мусів
визначать шляхи свої,
я пішов би в сажотруси –
вичищати димарі.

В чорних дір отих безодню
подивись – відчуєш смак...
А поетів на сьогодні,
як нерізаних собак.

Де поділись сажотруси?
Сажа ж є, а їх – чортма.
Чорні брови, пишні вуса.
Розшукати б, та дарма.


Рецензии